mandag 8. november 2010

Brødbakst

Vi lærere som dag ut og dag inn går og drasser på den samme, kjedelige matpakken, må av og til gjøre en liten innsats for å gjøre matpakken litt mer spennende... dette brødet blir utrolig saftig, fordi man bruker lite gjær og skålder deler av melet (tar det oppi kokende vann og lar det ligge noen timer).

4 brød:

12 dl kokende vann
7 dl grov sammalt hvete
1 ss salt
2 dl kefir

5,5 dl vann
1/2 dl sirup
25 gram gjær
2 dl havrekli
ca 5 dl sammalt hvete
ca. 7 dl hvetemel

Kok opp 12 dl vann i en kjele, ta den av platen og rør i salt og sammalt hvete til en jevn masse. Rør inn kefirmelken, og la kjelen stå noen timer til avkjøling, til den er lunken.
Kok opp 1/2 dl av vannet, rør ut sirupen, tilsett 5 dl lunkent vann og løs opp gjæren (brukte tørrgjær). Ha alt oppi den skåldede blandingen. Rør inn resten av den sammalte hveten og linfrø, og tilsett hvetemel til passe fasthet. Det bør være god motstand i deigen hvis du skal steke brødene i langpanne.
Hev til dobbel størrelse. Bak ut med havrekli til slutt. Form 4 brød og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. en time.
Stekes på 200 grader i ca. 50 minutter, midterste rille.





3 kommentarer:

  1. Dei såg sjikkele goe ud:-), blir nok goe lunch på jobb i dag.

    SvarSlett
  2. Åh nybakte brød, syns meste æg kan kjenne luktå;-)))

    SvarSlett
  3. Står ikke hvor mye linfrø?

    SvarSlett