tirsdag 26. juli 2011

Paella


Jeg har i dag laget paella for første gang. Det var en temmelig tidkrevende prosess, men det var så absolutt verdt det - nam, nam :-)
Først tinte og skrelte jeg 800 gram frosne reker som jeg la i en tett boks i kjøleskapet for å bruke i paellaen etterpå. Så kokte jeg kraft på rekeskallene:
1 løk og 4 fedd hvitløk finhakkes og freses litt i en halv dl. olivenolje. Bruk en halvstor, tykkbunnet kjele. Deretter tilsettes rekeskall med hoder og 1 liter vann. La det koke under lokk ca. 1,5 time, ta ut skallene og la det koke videre uten lokk ca. en halv time for å koke kraften ned. Til slutt siles den. Den ble utrolig god og sterkt oransje på fargen, noe som ga hele paellaen en fin og delikat farge.
Deretter var det sushirisen (i mangel av risottoris fungerer det fint): Den skal skylles i kaldt vann i minst 20 minutter og deretter ligge i vann minst en time før bruk.
Så var jeg eeendelig klar for å utfolde meg med selve retten:

4-5 porsjoner:
Ca. 20 kyllingklubber/-vinger
2 store løk (den ene ved koking av kraft, den andre i selve retten)
8 hvitløkfedd (halvparten ved koking av kraft, resten i selve retten)
500 g paellaris (kan være risottoris eller sushiris)
2 dl hvitvin (eller tørr sherry)
2 store tomater
1 ts cayennepepper
1 ts safran
1 stor rød paprika
200 g erter
Ca. 50 reker
0,5 kg blåskjell (kan erstattes med mer reker)
3 ss finhakket persille
1 sitron
salt og pepper
8 dl rekekraft
8 dl fiskebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Ha godt med olje i woken og begynn med å steke kyllingklubbene gylne. Finhakk løken og stek den også gyllen. Ha i hvitløken og stek i ca ett minutt, men den skal ikke svi seg.
Ha i risen og hvitvinen. La det koke inn. Rør godt rundt hele tiden og pass på at ikke risen svir seg. Ha i litt og litt av rekekraften og fiskebuljongen, pass på at den koker helt inn før du sper på med mer. Fortsett prosessen mens du har i resten av ingrediensene.
Hakk tomatene og ha i panna.
Bland ut safranen i litt varmt vann og hell i panna sammen med cayennepepper.
Del opp paprikaen og ha i pannen. Ha i erter, reker og blåskjell. Dekk pannen med lokk eller aluminiumsfolie. Når blåskjellene er åpne er maten klar.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Dette blir nok menyen på neste venninnekveld. Super foreningsmat :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar