fredag 28. januar 2011

Annerledeslandet?

Har satt mine dyktige samfunnsfagelever i gang med å skrive blogginnlegg om Den europeiske union, og tenkte at da kunne jo ikke læreren være noe dårligere! For selv om EU-debatten her til lands for tiden er så å si ikke-eksisterende, vil det om ikke lenge komme en oppblomstring i debatten og EU-medlemsskap vil få ny aktualitet for oss nordmenn. Nå har nemlig Island sendt inn sin søknad om medlemsskap. Ingenting er avgjort, det blir det ikke før islendingene har fått si sin mening i en folkeavstemning, men siste meningsmåling viste at et klart flertall ville bli et EU-land. Blir Island med, vil EØS kun bestå av Norge og Liechtenstein, noe som i praksis vil si at vi nyter alle fordelene ved å ha full tilgang til Det indre marked, samtidig som EØS, som også fungerer som et slags kontrollorgan for medlemslandene, vil være så lite at vi i praksis overvåker oss selv. Dette kan skape mistillit til Norge innad i EU, ettersom mange vil kalle det særbehandling.
Nei-sida hevder at EU trenger Norge mer enn Norge trenger EU. Jeg stemte nei ved forrige folkeavstemning i 1994, men nå er jeg ikke fullt så sikker lenger. Vi har kanskje både penger og olje, men vi kan ikke spise noen av delene. Vi er et lite land som er helt avhengige av import og eksport, og hvis EØS ikke lenger eksisterer i den form det er i dag, er kanskje vårt eneste valg enten å bli fullverdig EU-medlem eller helt alene.
Som det nå er, har Norge valgt å ta imot alt EU bestemmer uten selv å ha stemmerett, både lover og direktiver, men vi har unntak for fiskeri og landbruk. Der styrer vi oss selv. Vi er et lite land, og vil kanskje ikke få mer enn en eller to representanter i EU-parlamentet, men det er uansett mye mer påvirkningskraft enn vi har nå. Man kan jo spørre seg om grunnen til at debatten er så fraværende her til lands, er at vi ganske enkelt er så integrert i EU at vi ikke reflekterer over hvor omfattende unionen styrer livene våre. Det aller meste er positivt, blant annet nyter vi godt av mye god forskning på alt fra skadelige tilsetningsstoffer i matvarer til bekjempelse av sykdom.
Så alt i alt heller jeg vel mot ”If you can’t beat them, join them”-prinsippet. Det får heller være at EU  også vedtar mindre viktige ting som for eksempel hvor tjukke, lange og bøyde agurkene skal være

1 kommentar:

  1. Jeg for min del synes at agurkstørrelse er et meget viktig samfunnsproblem;-)))) Go helg!
    Knib Elin

    SvarSlett