mandag 15. august 2011

Lektyre konsumert i sommer II

Her gir vi oss ikke, dette er resten av sommerlektyren med unntak av Den lukkede bok, som jeg leste tidligere i år. Tar den likevel med, da den er noe helt for seg selv. Presenterer i dag seks debutanter som virkelig har imponert meg. Håper boktipsene kan inspirere noen til å få seg en god leseropplevelse...
Den lukkede bok er danske Jette Kaarsbøls sensasjonelle debut. Året er 1875. Tjueen år gamle Frederikke Leuenbech er i ferd med å bli fanget i et fornuftsekteskap med en mann valgt av foreldrene, idet hun treffer den idealistiske og sjarmerende fødselslegen Frederik Faber. I kretsen omkring Frederik finner vi flere av Det Moderne Gjennombrudds mest markante personligheter, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang og - ikke å forglemme - Georg Brandes. Med disse menneskene er det Frederikke innleder et tilsynelatende misunnelsesverdig liv i frihet og økonomisk uavhengighet og med utstrakt selskapelighet. Men ting er ikke så perfekt som de ser ut på overflaten.
Dette er den beste romanen jeg har lest på svært lenge. Forfatteren har også gitt ut Din nestes hus, som var god, men ikke på langt nær i klasse med denne. Jeg venter i spenning på mer fra denne damen!
Barnepiken - Kathryn Stockett Monica Carlsen
Kathryn Stocketts debutbok. Om forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner: 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge sin mor har ett mål i livet: å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. Boken er både rørende, trist, morsom og lærerik.
Pianolærerinnen - Janice Y.K. Lee Merete Alfsen
En bestselger, som er solgt til 27 land og gikk rett inn på bestselgerlistene i The New York Times.
«Krig. Kjærlighet. Forræderi. Historiens bitre lærdommer. Dette er store temaer for selv erfarne forfattere, og likevel turnerer debutanten Janice Y.K. Lee dette på beundringsverdig vis.» Marie Arama, Washington Post.
«En av de mest innsiktsfulle, elegante og stemningsfulle romaner jeg har lest på veldig lenge. Janice Y.K. Lee er intet mindre enn briljant, og romanen hennes er umulig å legge fra seg.» Gary Shteyngart, forfatter.
«Pianolærerinnen er mer enn en bredt anlagt episk roman om krig og en opprivende kjærlighetshistorie. Det er den type bok man leser grådig, i store jafs, og tar pauser kun når det absolutt er nødvendig.» Jessica Reaves, Chicago Tribune.
Jeg lar disse anmeldelsene tale for seg. En utsøkt roman som anbefales.
Meg eier ingen - Åsa Linderborg Nina Aspen
En selvbiografisk barndomsskildring, om forfatterens oppvekst alene med en alkoholisert far. Hun beskriver forholdet til faren og aktualiserer temaer som alkoholisme og klassetilhørighet. Sitat fra bokens omslag: "Pappa har de fineste blomstene på balkongen, men starter dagen med å kaste opp gårsdagens øl. Han setter av Åsa i mørket utenfor barnehagen, så hun kan vente der til de åpner. Og hun synes han er verdens beste pappa." Dette er forfatterens debutbok.
Våkenetter - Anders Malm
Novellesamling fra debutanten Anders Malm fra Oslo. Hentet fra bokens omslag: Et kjærestepar sitter i en bil under vann, og den ene av dem har aldri vært lykkeligere. En sønn blir oppringt av sin døde mor. Og en vulkanolog nekter å la seg evakuere fra et fjell han vet vil eksplodere hvert øyeblikk. I Våkenetter blir det hverdagslige ekstremt og det ekstreme hverdagslig. Anders Malm oppsøker randsoner i menneskets psyke og grensesituasjoner i tilværelsen. Dette er "litteratur noir", men ikke uten absurde innslag og medmenneskelig varme. Min vurdering: dette er definitivt bra skrevet, men temmelig absurd og sært til tider, kanskje mest for spesielt interesserte.

Den usynlige muren - Harry Bernstein Kari Risvik Kjell Risvik Harry Bernstein
Den usynlige muren er en imponerende debut av en 96-åring (!), om livet i Londons fattigkvarter før og under 1.verdenskrig. Tittelen gjenspeiler på skillet mellom jøder og kristne, som tross sine motsetninger lever i samme gate. Det er stor fattigdom og kamp for tilværelsen, men også håp, humor og ømhet blant menneskene - og ikke minst om en tid og en verden som Bernstein er blant de siste til å kunne rapportere fra. Denne anbefales!






1 kommentar:

  1. Tusen takk for hyggelig kommentar i bloggen min :O) Her var det mye koselig også . Likte den utestua di utrolig godt . Så flink du er , hilsen fra Bente :)

    SvarSlett