søndag 14. august 2011

Lektyre konsumert i sommer

Jeg elsker å lese, og sluker minst en bok i uken. Som norsk- og engelsklærer blir det selvsagt litt bøker som leses i embeds medfør, men i sommerferien har det blitt mest for fornøyelsens skyld. Tenkte å blogge litt om det jeg har lest i sommer:
Frøydis, Celeste, Ella og Jenna møtes på latinkurs og oppdager at de har mer til felles enn lysten til å lære latin. De danner en slags forening, og gjennom humørfylte hevnaksjoner prikker damene inn presise anslag mot maktens menn. En fandenivoldsk, klok og munter bok om å ta grep og gjøre noe med mennene som bruker kvinnene som fotskamler. Boken setter på en finurlig måte fingeren på de skjulte "hersketeknikkene", og måten damenes oppgjør med disse beskrives av forfatteren er til tider hylende morsom.

Karsten og Marianne forelsker seg, gifter seg, får barn ... og så er Karsten utro. I sinne og bitterhet begynner Marianne å mistenke Karsten for mer enn utroskap. Kan han ha gjort noe mot døtrene? Marianne oppsøker den pensjonerte dommeren Edvard Frisbakke, som har viet sitt liv til å få dømt overgripere og vært sikker på at han har gjort verden til et bedre sted. Nå får han også Karsten dømt, og den lille familien er ødelagt for alltid. Som småbarnsmor gjorde denne boken veldig inntrykk på meg, og ikke minst skriver Uri så godt og klokt om et såpass brennbart tema. I tillegg er selve språket en fryd. Har nå lest meg gjennom hele hennes forfatterskap, og det anbefales på det varmeste.

Like før og under andre verdenskrig bor det unge paret Olivia og Harry Crawford på godset Wharton Park. Når krigen kommer, må Harry forlate familien for å kjempe for landet sitt. Skjebnesvangre hendelser skal komme til å få konsekvenser også for de neste generasjonene. En gripende og handlingsmettet historie fra England og Thailand, som veksler mellom nåtid og tiden rundt andre verdenskrig. Dette var for meg en helt ukjent forfatter, og boken ble innkjøpt i desperasjon over å være uten lesestoff på hytta, men den svarte til forventningene. Lett og god ferielektyre til et glass vin!


  
Storslått spenningseventyr fra middelalderens England, som er splittet av borgerkrig og plaget av sult og religiøse motsetninger. Men en praktfull katedral bygges likevel i Kingsbridge. Oppføringen av katedralen skal bli skjebnesvangert knyttet til livene til de som bor i området. Stormenes tid er utgitt på norsk i to bind: Sverdet og korset og Katedralen. Til sammen på nesten 1300 sider som jeg slukte på en uke. Meget bra bøker og godt skrevet, og fins nå også som TV-serie i 8 episoder. Kan bli noe byggteknisk detaljert rundt katedralbyggingen innimellom, men det oppveies til de grader av de gode og detaljerte beskrivelsene av dagligliv, fattigdom, slit og selvoppholdelsesdrift.

En mørk og kald vinterkveld kommer Veronika, en ung forfatter, til et avsidesliggende hus i en liten by i Sverige. Hun søker ensomhet og stillhet for å skrive ferdig en bok og for å komme over en sorg. Hennes ankomst registreres i stillhet fra nabohuset over veien. Der bor Astrid, en gammel kvinne som på folkemunne kalles Heksen. Astrid lever for seg selv, og ingen vet at hun ruger på mørke familiehemmeligheter og en personlig tragedie. I løpet av våren nærmer de to kvinnene seg hverandre og et slags vennskap vokser fram. Min vurdering: en fin bok, men med litt lite framdrift, og kanskje litt skuffende handlingsforløp i forhold til omtalen.

3 kommentarer:

  1. Harregud du he læst en del i ferien ja......Hadde nok trengt et år minst på å kåme gjønå di deranne.....

    SvarSlett
  2. Dette e bare halvparten, Elin :-)

    SvarSlett
  3. Imponerande litteraturkonsum :-)

    SvarSlett