onsdag 4. juli 2012

Rabarbrasaft uten sukker



Har slått meg løs med rabarbra fra lillebrors hage, inspirert av den deilige bloggen Huset ved havet! 
  • 1 kg. rabarbra 
  • 2dl vann 
  • 300 g sukrin 
  • Vaniljepulver, ca. 1 ts. pr kg. rabarbra. (Eller 1 vaniljestang.)
  • I den ene flasken har jeg tilsatt 2 dl. friske bringebær - det var veldig godt.
I tillegg trenger du rene glassflasker med tett kork, trakt, hullsleiv eller øse, litermål og et rent kjøkkenhåndkle som ikke er vasket med skyllemiddel.
Skjær bort bladene og endene på rabarbraen og skyll godt. Vei rabarbraen og skjær den i biter på 3-4 cm.
Hell 2 dl vann pr. kg rabarbra i en kjele, ha i den oppkuttede rabarbraen og kok opp. La det småkoke i 10 – 20 minutter. (Avhengig av tykkelsen på rabarbraen. Den skal nesten falle helt fra hverandre.)
Sil av saften. Hvis du er så heldig at du har saftsilingsutstyr hjemme bruker du dette – hvis ikke kan du henge et linklede eller et kjøkkenhåndkle over en kjele og bruke dette til å sile rabarbrasaften. La rabarbrasaften få en times tid til å sile ferdig, hjelp gjerne til ved å "trykke" saften gjennom kledet. Når saften er ferdig silt måler du opp hvor mye saft du har. (1 kg rabarbra gir ca. 0,5 – 0,7 liter saft, avhenger av kvaliteten på rabarbraen.)
Ha vaniljepulver i kjelen sammen med saften, og kok opp.
Ha i sukrin når saften har kokt opp, og rør til det har løst seg opp. Smak på saften om du er usikker på hvor mye du skal ha i. Noen liker søtere saft enn andre.
Kok opp saften på nytt, og ta bort  skummet som dannes på toppen med en hullsleiv eller øse. Hvis skummet ikke fjernes blir saften uklar.
Saften oppbevares best om den står mørkt og kjølig. Mange liker å bruke andre smakstilsetninger i rabarbrasaften, kanel eller sitron er verdt å prøve.

3 kommentarer:

  1. For ei nydelig farge på den safta! Nå angrer jeg nesten på at jeg ikke tok med meg rabarbra fra Averøya. Rabarbrasaft er nytt for meg, for vi brukte den bare til grøt og syltetøy. Og da vi var små fikk vi et tefat med sukker å dyppe rabarbraen i.

    Ha en strålende sommerkveld!

    SvarSlett
  2. Mmmm.. Spar litt av denne til meg til neste gang jeg dumper innom :-)

    SvarSlett
  3. Koselig blogg - og deilig med rabarbrasaft. Selv har jeg kun lagd rabarbrasupper og syltetøy av årets rabarbraavlinger. Muligens prøver jeg meg på litt saftkoking også når neste avling er ferdiggrodd og klar tilhøsting. Du får det til å virke ganske ukomplisert :-)

    SvarSlett